Open monumentendag Rockanje 2015

Open monumentendag Rockanje Oostvoorne

Open monumentendag Rockanje aan Zee

De landelijk georganiseerde open monumentendag is een unieke gelegenheid om terug te gaan naar een deel van het verleden van Rockanje aan Zee.

Er is tijdens de open monumentendag in Rockanje een ruim aanbod aan activiteiten om de gehele zaterdag met een prachtig programma te vullen. In en rondom diverse monumenten worden er speciale activiteiten georganiseerd ter gelegenheid van de open monumentendag.

De molen van Rockanje

De molen van Rockanje zal ook tijdens de open monumentendag te bezichtigen zijn.

De molenaar en de vrijwilligers geven u graag meer uitleg over de geschiedenis en het gebruik van de molen aan de Molendijk in Rockanje.

Begraafplaats Maria Rust

Tijdens de open monumentendag is begraafplaats Maria Rust ook te bezoeken.

Het thema van de open monumentendag is dit jaar ‘Kunst en ambacht’.

Voor deze gelegenheid hebben de vrijwilligers van Maria Rust een route beschrijving gemaakt waarmee u langs de graven kunt lopen.

Tijdens deze dag zal Jaap van der Veld tweemaal een lezing houden over de zoektocht naar de geschiedenis van de begraafplaats. Voor de exacte tijden kijkt u onder aan de pagina.

Nederlands Hervormde Kerk Rockanje

Normaal gesproken kunt u de kerk van de Hervormde Gemeente Rockanje alleen bezoeken tijdens de diensten op zondagochtend.

Tijdens de open monumentendag zullen de deuren van de kerk voor iedereen open staan zodat iedereen die dat wil de mooie kerk van binnen kan gaan bekijken.

De open monumentendag is een unieke gelegenheid om het oudste nog bestaande gebouw in Rockanje van binnen te bewonderen.

Duinhuisjes

Uiteraard is het openluchtmuseum de Duinhuisjes van Rockanje tijdens de open monumentendag geopend.

Speciaal voor de kinderen is er een aangepast programma met diverse oudhollandse activiteiten die aansluiten bij de activiteiten van het Zuid Hollands Landschap.

Zuid-Hollands Landschap

Het Zuid-Hollands Landschap heeft voor de open monumentendag een aantal bijzondere activiteiten rondom het bezoekerscentrum Tenellaplas georganiseerd.

Zo loopt er een schaapskudde rond op de weide naast het bezoekerscentrum.

Ook worden er wandelingen georganiseerd in de Duinen van Voorne waarbij de boswachter vertelt over het agrarische verleden van de voornse duinen. Tijdens de anderhalf uur durende wandeling kunt u met uw eigen ogen zien wat daar vandaag de dag nog van terug te vinden is.

In samenwerking met de Duinhuisjes heeft het Zuid-Hollands Landschap speciaal voor de kinderen ook een aantal bijzondere activiteiten georganiseerd.

In den Halven Maen

Weliswaar is het museum in den Halven Maen geen monument, maar zijn zij tijdens de open monumentendag zowel op zaterdag als op zondag geopend.

Waneer u interesse heeft om meer te zien uit grootmoeders tijd dan is dit museum absoluut een aanrader om te bezoeken.

Openingstijden:
Molen Rockanje Molendijk 36 Rockanje 10.00-17.00 uur

Begraafplaats Maria Rust Zeeweg Rockanje 09.00-17.00 uur
Presentatie geschiedenis Maria Rust 11.00 / 14.00

Hervormde Kerk Rockanje Dorpsweg 27 Rockanje 10.00-17.00 uur

Openluchtmuseum De Duinhuisjes Duinstraat 18 Rockanje 10.30-17.00 uur

Wandeling Zuid-Hollands Landschap 10.15 / 13.00 / 15.00

Museum In den Halve Maen 10.00-17.00 uur