Molen Rockanje aan Zee

molen rockanje

Molen Rockanje

De Molen aan de Molendijk in Rockanje is gebouwd in 1717-1718 en begon met malen op 20 juli 1718.

Daarmee behoort de molen tot een van de oudste nog overeind staande gebouwen in Rockanje.

De huidige molen is, voorzover men nu aanneemt, de zevende molen die op deze plek is neergezet.
Uit papieren weten we dat in 1338 werd bij oorkonde van machteld van Voorne het recht verleend tot het bouwen van een molen aan timmerman Coppen.

Heel verwonderlijk is dat de eerste echte molen in Rockanje pas in de archieven opduikt in 1384. Dan blijkt Claes Boudens de eerste molenaar te zijn geweest.

Alle voorgangers van de huidige molen waren houten molens van het type standerdmolen. Deze zijn allen omgewaaid of verwoest door stormschade.

Bij de standerd molens staat de molen op een houten pin waarop de molen rust en in zijn geheel rond kan draaien. Dit maakt de molen een stuk minder stabiel dan een stenen molen waarbij alleen het bovenste gedeelte van de molen ronddraait.

Grondzeiler

De huidige molen is een zogenaamde ronde stenen grondzeiler. Dat betekent dat de molenaar vanaf de begaande grond de zeilen op de wieken van de molen kan bedienen.

De huidige molen is echter wel de eerst stenen molen op deze plaats. Waarschijnlijk is dat ook de reden waarom deze molen er nog steeds staat. Een stenen gebouw is immers veel beter bestand tegen wind dan een onstabiel houten gebouw.

Korenmolen

De molen in Rockanje wordt ook aangeduid als een korenmolen daar het binnenwerk van de molen er geheel op gericht is om graan te malen.

Voorzover bekend heeft de huidige molen in Rockanje nooit een eigen naam gekregen.

Bij het bouwen van de korenmolen zijn de steentjes rondom de toren onder een hoek naar beneden gemetseld. Dit werd gedaan om tijdens regenbuien met veel wind het water niet tussen de stenen door naar binnen te laten dringen.

Ondanks dat kwam er tijdens heftige regenbuien toch water naar binnen en heeft men aan de buitenkant een witte afdichtende laag aangebracht. Die bestrijkt maar de helft van de molen omdat tijdens heftigste stormen de wind hoofdzakelijk uit westelijke richting komt.

In 2008 is de molen grondig gerestaureerd en sinds 2009 draait de molen in Rockanje weer in volle glorie en werkt weer als vanouds.

Openingstijden
De molen is op de meeste zaterdagen geopend en voor het publiek te bezichtigen.
Uiteraard is de molen ook open tijdens de landelijke- en regionale molendagen en tijdens de open monumentendag.

Meer technische informatie over de molen in Rockanje vind je op de molens website.