Duinhuisjes

Duinhuisje | Openlucht museum de duinhuisjes

De Duinhuisjes

De duinhuisjes in het Openlucht museum De Duinhuisjes te Rockanje, zijn kenmerkende boerderijtjes voor de stijl van bouwen rond het jaar 1900 in Westelijk Voorne.

In die periode leefde de mensen in Rockanje vooral van kleinschalige tuinbouw, de visserij en de jacht. Er was niet veel geld om een groot huis te bouwen en destijds leefden de mensen veel meer buiten dan dat dat nu het geval is.

Vandaar dat de duinhuisjes werden voorzien van alleen het hoogstnoodzakelijke. De huisjes voor hedendaagse normen vrij klein te noemen.

De allereerste duinhuisjes werden gebouwd met wat er uit de natuur voor handen was en wat er gevonden werd bij het strandjutten.

De huisjes die vooral bestonden uit hout, takken en riet konden relatief makkelijk weer worden afgebroken wanneer de bewoners op een andere plaats konden gaan werken.

Dergelijke duinhuisjes konden eenmaal gedemonteerd, relatief eenvoudig op een kruiwagen van de ene naar de ander plek worden verplaatst.

Later werden de duinhuisjes opgebouwd uit tweedehands stenen en dakpannen en kregen ze een permanente plek.

Openluchtmuseum De Duinhuisjes

In het openluchtmuseum aan de Duinstraat in Rockanje staan maar liefst vier van dergelijke duinhuisjes. De kleine boerderijtjes komen alle vier uit Rockanje.

Het eerste huisje dat u bij de entree tegenkomt dateert uit 1910 en wordt nu huisje Duinstraat genoemd. Dit huisje is nog het originele duinhuisje dat al op het museumterrein stond en is nu een officieel rijksmonument.

De overige drie huisjes zijn door vrijwilligers zorgvuldig afgebroken en vanuit Rockanje naar de Duinstraat overgebracht. Daar zijn ze zo origineel mogelijk weer opgebouwd in de oude staat.

Eenmaal opgebouwd kregen de duinhuisjes de naam van de locatie waar zij oorspronkelijk stonden. Naast het al eerder genoemde huisje Duinstaat, staan er op het terrein van het openluchtmuseum ook nog de huisjes Huttendijk, Kreekpad en Duinzoom.

Naast de duinhuisjes staan er op het terrein in de Voornse duinen ook nog een aantal originele bijgebouwen en stallen.

Tentoonstellingen en activiteiten

De vrijwilligers van het openluchtmuseum hebben elk huisje een verschillende inrichting meegegeven waardoor de bezoeker een mooi overzicht krijgt te zien van de verschillende periodes rond de eeuwwisseling van de vorige eeuw. (1900 – 1930)

Het Openluchtmuseum De Duinhuisjes organiseert ieder jaar een afwisselende thema tentoonstelling. Daarnaast zijn er diverse activiteiten die elk jaar vele bezoekers weten te boeien.

Openingstijden

Vanaf half april tot en met half oktober zijn de huisjes weer te bezichtigen. Op zaterdagen, zondagen en feestdagen van 13.30 tot 16.30 uur. Vanaf eind juni tot en met half september zijn de Duinhuisjes op ook de woensdagmiddagen geopend.

Voor meer informatie over de duinhuisjes kunt u terecht op de website van de Historische vereniging Westelijk Voorne.

Waneer u in de auto stapt en uw navigatie wilt instellen is het goed om te weten dat het Duinhuisjes Rockanje is en niet de Duinhuisjes Oostvoorne. Het volledige adres is: Duinstraat 18, 3235 NK Rockanje.