Kerst spruiten

Spruiten recept

Deze week bij De Doornhof

zetten we de knop om en dromen niet meer van een witte kerst. In de tweede helft van de week krijgen we namelijk “lenteachtige” temperaturen, die volgens mij nog helemaal niet zijn weggeweest sinds de zomer.

Vanaf donderdag krijgen we overdag een temperatuur die normaal is voor Rotterdam voor 11-20 april en een nachtelijke temperatuur die normaal is voor 21-30 juni… Aldus onze steun en toeverlaat op weergebied, Ed Aldus van RTV Rijnmond. Volgens zijn bronnen zit een echte winter er dit jaar niet meer in.

Maar hij eindigt zijn weerpraat met positief nieuws: er is nog hoop voor de winterliefhebbers: “Als de bomen twee keer bloeien, zal de winter tot mei zich met ons bemoeien”. We gaan het zien.

Recept van de week

Er gaat eigenlijk geen Kerst voorbij zonder dat ik op een van de dagen spruitjes serveer. Dat zit er zo ingebakken. Elke keer wat anders, dat wel.

Deze keer wordt het een smakelijk gerecht, met stukjes appel. Door het roerbakken wordt de appel een beetje zacht, en dat past perfect bij de meegebakken spruitjes en ui.

Spruitjes met appel en rode ui

voor vier personen

BENODIGDHEDEN
750 g spruitjes (gehalveerd)
30 g roomboter
2 rode uien (in partjes)
1 teen knoflook (in plakjes)
2 middelgrote appels met schil (in schijfjes)
zout en peper

BEREIDINGSWIJZE
Maak de spruitjes schoon en kook ze in ruim water met zout in 5 minuten beetgaar. Giet af en laat ze uitlekken.

Smelt de boter in een pan en roerbak hierin de spruiten, uien, knoflookplakjes en de appelschijfjes 3-4 minuten. Schep af en toe om.

Serveer de spruitjes, bijvoorbeeld met in roomboter gebakken karbonades met wat tijm, en gebakken aardappelschijfjes met rozemarijn en knoflook.

Eet smakelijk!

Marleen Kortekaas
De Doornhof