Het debuut van Marleen Kortekaas van de Doornhof

Marleen KortekaasVandaag maakt Marleen Kortekaas van De Doornhof haar debuut als columniste van Rockanje aan Zee. In haar columns zal zij vooral ingaan op heerlijk eten met biologische producten. Haar eerste column gaat over havermout.

Havermout is gezond en hip

Dat hebben we gemerkt. Toen de trend inzette – nu zo’n twee jaar geleden na het uitkomen van het boek ‘De Voedselzandloper ’- waren de dozen niet aan te slepen.

De producent van onze havermout, moest vanwege die hausse de aanvoer zelfs een paar maanden stilleggen, omdat ze niet genoeg grondstoffen hadden. En wij stonden erbij en keken ernaar.

Haver

Havermout en havervlokken hebben haver als basis. Door de haver te pletten kan ons lichaam de voedingsstoffen die in de haver zitten (en dat zijn er nogal wat) beter opnemen en gebruiken. In 1997 werd officieel bekendgemaakt dat haverproducten het risico op hart- en vaatziekten kunnen verlagen.

Het verschil tussen havervlokken en havermout zit in de grootte van de vlok. Bij havermout wordt de haverkorrel door midden geknipt met een knipper, en daarna geplet tot mooie kleine vlokjes. Hierdoor ontstaat een kleinere vlok met een kortere kooktijd.

Snel klaar

Havermout is heel makkelijk en snel klaar te maken. De gemiddelde kooktijd bedraagt 15 minuten, met een naweltijd van 10 minuten. Maar je kunt al binnen 5 minuten een kom met al dente (beetgare) havermout op tafel hebben.

Breng daarvoor in een pannetje 250 ml melk of water aan de kook. Voeg de havermout toe, roer goed door en laat 1 minuut doorkoken. Laat de havermout dan nog even staan en voeg dan eventueel smaakmakers toe zoals honing, kaneel, noten, vruchten en/of een klein beetje yoghurt. Wil je een zachtere havermout, dan kan je het tot wel 20 minuten laten koken. Wat je wilt.

Havermout is een gezond alternatief, niet alleen voor sporters en mensen die willen afslanken. Een havermoutontbijtje is een prima start van de dag. Havermout neemt in volume toe in je maag, waardoor je maag lang ‘vol’ blijft.

Erg lekker

Hierdoor kun je goede sportieve prestaties neer zetten en ben je minder geneigd om een tussendoortje te nemen. Buiten dat is het ook nog eens erg lekker. En dat vinden wij nou het belangrijkste van alles!

Recept van de week

Lekkere, kruidige koekjes voor mens, en dier (paard). In een afgesloten trommel zijn ze een week te bewaren, als ze dat redden.

Havermoutkoekjes met wortel en rozijnen
voor ongeveer 48 stuks

BENODIGDHEDEN
1¼ dl + 2 tl. plantaardige olie
110 g bloem
2½ tl. bakpoeder
½ tl. zout
½ tl. gemalen kaneel
¼ tl. gemalen kruidnagel
100 g havermout
1 groot ei
¼ tl. vanille bourbon
200 g oer- of andere suiker
225 g wortelen, geraspt
120 g rozijnen of krenten

BEREIDINGSWIJZE
Verwarm de oven voor op 190°C. Vet 2 bakplaten in met 2 tl. olie (niet te veel).

Vermeng in een kom bloem, bakpoeder, zout, kaneel en kruidnagel. Roer er de havermout door. Roer in een andere grote kom het ei, 1¼ dl olie en de vanillebourbon door elkaar. Roer er de suiker door. Schep er het bloemmengsel in gedeelten door. Schep er de geraspte wortel en de rozijnen door. Het ontstane deeg is vrij stijf.

Schep met een theelepel 48 bergjes op de bakplaten. Bak ze 10 tot 12 minuten, tot ze langs de randen beginnen te kleuren. Neem de bakplaten uit de oven en laat de koekjes nog 2 minuten rusten. Schep ze met een spatel op een rooster en laat ze afkoelen.

Naar een recept van Lidy Nooij