Pakjesavondcake met mandarijnen.

Sinterklaas cake

Deze week bij De Doornhof…

Er moet mij iets van het hart. De goede Sint is nog steeds niet teruggekomen, na dat bliksembezoek op de zaterdagavond na aankomst in Nederland. De stemming bij De Doornhof wordt dus bedrukter en bedrukter. Het zal toch niet…?

We hebben besloten alles uit de kast te trekken en alle troeven in te zetten: we bakken een Pakjesavondcake. Met mandarijntjes. Dat kan de Sint niet negeren, een hele geruststelling: onze zaterdagavond kan niet meer stuk!

En wilt u op zaterdagavond ook bezoek ontvangen: de mandarijnen zijn deze week in de aanbieding dus u kunt gaan bakken! (en als u niet in de goede man gelooft, dan mag u natuurlijk ook cake met mandarijntjes bakken. Ze is ook zonder strategische bijbedoelingen erg lekker…).

Mandarijnen vol vitamine C

Het vruchtvlees van de mandarijn heeft goede eigenschappen. Het bevat ongeveer 55 milligram vitamine C per 100 gram vruchtvlees. Als je twee mandarijnen per dag eet, zit je al ruim aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Bovendien bevatten de oranje vruchten nauwelijks vet en geen cholesterol, en wel vezels. In een mandarijn zit tevens calcium, wat door het lichaam beter wordt opgenomen dan de calcium in melk.

Maar bovenal is een mandarijntje tussendoor gewoon erg lekker!

Pakjesavondcake met mandarijnen

voor één cake

BENODIGDHEDEN
125 gr zachte boter
200 gr oersuiker of donkerbruine basterdsuiker
2 eieren
3 mandarijnen, de rasp en het sap
125 ml karnemelk
225 gr bloem
50 gr amandelmeel
1 tl wijnsteenbakpoeder
snufje zout
1 tl kaneelpoeder
2 tl speculaas- of koekkruiden
1 mespunt gemalen kruidnagel

BEREIDINGSWIJZE
Verwarm de oven voor op 150 ºC en vet een cakevorm in.

Mix de boter en suiker samen tot het licht en luchtig is. Voeg dan één voor één de eieren toe totdat je een homogene massa hebt.

Voeg de rasp en sap van de mandarijnen en de karnemelk toe en mix goed door het beslag. Zeef bloem, amandelmeel, bakpoeder, zout en specerijen in de kom en spatel deze door het beslag.

Schep het beslag in de ingevette cakevorm. Bak de cake in de oven, ongeveer 60-75 minuten. Test met een prikker in de cake: als deze droog eruit komt dan is de cake gaar.

Laat de cake ongeveer een kwartier in de vorm afkoelen voordat je hem er uit haalt.

Marleen Kortekaas
De Doornhof