Rockanje aan Zee heeft weinig golven. Hoe komt dat?

Golven strand rockanje

Waar zijn de golven in Rockanje aan Zee?

Wanneer u een regelmatige bezoeker bent van het strand van Rockanje aan Zee, dan weet u dat er zelden grote golven te zien zijn.

Hoe komt dat? Het is toch ook aan zee gelegen?

Om daar een goed antwoord op te geven moeten we eerst weten wat golven zijn en hoe golven ontstaan.

Golven zijn een vorm van energie. Zij ontstaan in het water doordat waterdeeltjes in beweging worden gezet door overdracht van andere bronnen van energie.

Denk maar eens aan een steen die je in een rimpelloze vijver gooit.

Op het moment dat de steen het water raakt zal de bewegingsenergie van de vallende steen het water in beweging zetten en zullen er golven ontstaan.

Aan de kust van Rockanje aan Zee hebben de meeste golven twee oorzaken. Of het zijn golven die zijn ontstaan door het voorbijvaren van schepen, of de golven zijn ver op zee ontstaan onder invloed van de wind.

Veruit de meeste golven die we aan het strand zien zijn golven die ontstaan zijn onder invloed van de wind.

Grote golven

Grote golven zijn golven waarin heel veel windenergie is opgeslagen.

Grote golven ontstaan doordat er 1. harde wind is geweest. 2. de wind gedurende langere tijd en over een grote afstand de golven heeft kunnen opstuwen.

We kennen allemaal wel de beelden van enorme golven die tegen de havenmuren aanslaan tijdens een grote storm.

Golven kunnen wel over duizenden kilometers reizen voordat ze uiteindelijk de kust bereiken.

Maar hoe kan het dat er in Rockanje aan Zee toch relatief weinig golven zijn?

Branding

En als ik zeg golven, dan hebben we het over van die mooie brekende golven in de branding.

De reden daarvoor ligt net voor de kust.

Het punt is, er zijn op zee ruim voldoende golven met voldoende energie die in staat zouden zijn om ook op ons strand van die mooi brekende rollers te veroorzaken.

Strand Rockanje aan zee zandbankenVoor de kust van Rockanje aan Zee liggen er echter een groot aantal zandbanken die fungeren als ware golfbrekers.

Wanneer het flink waait of gewaaid heeft en de omstandigheden het toelaten, dan kun je met het blote oog, kijkent richting zee, ter hoogte van de zandbanken regelmatig een uitgestrekte rij van brandingsgolven zien lopen over diezelfde zandbanken.

Rockanje aan Zee heeft een branding, maar die bevindt zich niet aan het strand.

Nu betekent dat niet dat wij helemaal geen golven op het strand krijgen, maar het zullen niet snel van die mooie grote rollende golven worden.

De afstand van de zandbanken tot aan de kust is simpelweg te kort voor de wind om voldoende energie in het water te stoppen om nieuwe grote golven te produceren voordat deze de kust bereikt.

Bovendien heeft het zeer traag aflopende strand ook nog eens een golf absorberend effect wat mooi omrollende golven bemoeilijkt.

Het grote voordeel van het afwezig zijn van grote golven is dat het voor recreanten veiliger is om te zwemmen, te varen met een boot, te kano├źn, te windsurfen of om te kiteboarden.

Dat neemt echter niet weg dat de zee altijd onvoorspelbaar kan zijn. Ook bij mooi weer blijft voorzichtigheid geboden.

Onderschat de zee nooit. Ook niet bij Rockanje aan Zee.

Google