Koningslinde Rockanje

Koningslinde Rockanje Willem-Alexander

Koningslinde

Naast de t-splitsing van de Strandweg en de Dirk van Voornelaan in Rockanje aan Zee is ter gelegenheid van de kroning van Koning Willem-Alexander op 30 april 2013 een zogenaamde Koningslinde geplaatst.

Deze traditie is begonnen op 6 september 1898 bij het aantreden van Koningin Wilhelmina.

Voor die speciale gelegenheid zijn er destijds speciale lindes gekweekt, de Tilia europea ‘Palida’ een cultivar van de Hollandse linde. Nu ook wel Koningslindes genoemd.

Het bijzondere van deze linde is dat zij beschikt over een bijna onbeperkt vermogen tot groei en regeneratie van stam en takken. Daardoor kan de linde bijzonder oud worden.

Deze traditie heeft zich voortgezet tijdens de troonswisselingen van respectievelijk, Koningin Juliana, Koningin Beatrix en nu dan van Koning Willem-Alexander.

Je zou dus kunnen zeggen dat de Koningslinde in Rockanje een ‘Willem-Alexander linde’ is’.

Tegelijkertijd met Rockanje werden er in 2013 in maar liefst 407 andere gemeentes een vergelijkbare linde geplaatst. Door het hele land zijn er dus sinds 1898 vele Koningslindes te vinden.

Veel van die lindes zijn voorzien van een speciaal voor de gelegenheid ontworpen hekwerk die gelijkenissen heeft met de vorm van een kroon; al dan niet voorzien met de naam van de desbetreffende Koningin of Koning.

De Koningslinde in Rockanje is (nog) niet voorzien van een dergelijk fraai hekwerk.