Site pictogram Rockanje aan Zee

Stoofperen uit Rockanje aan Zee

Winterrietperen stoofperen

Stoofperen

Een stoofpeer is kleiner en harder dan de gewone peer. Het wordt niet rauw gegeten, maar de verschillende bereidingswijzen geven heerlijke resultaten. Gekookte stoofperen zijn een echt traditioneel en oer-Hollands gerecht.

De stoofperen in ons assortiment komen uit eigen boomgaard. De oogst viel dit jaar helemaal niet tegen! We hebben twee soorten: Winterriet en Gieser Wildeman.

Winterrietpeer

Gieser Wildeman is de bekendste stoofpeer, maar zeker niet de lekkerste! We laten u graag kennismaken met onze favoriet: de Winterrietpeer. Winterriet is een oud stoofperenras dat vroeger algemeen verspreid was in Nederland. Winterrietpeer heet ook wel Winterkraaipeer (Zeeland), Sileziepeer, Roggebroodspeer (Westland), Pannekoekpeer en Winterkalebas (Utrecht).

De naam verwijst waarschijnlijk naar de manier van bewaren. Het bewaren van de peren in kuilen op stro of riet en rietmatten was vroeger heel gebruikelijk. Op deze manier kunnen de peren tot in februari bewaard worden. De pluktijd loopt van begin september tot in oktober.

De vruchten zijn geschikt voor stoven en wecken en werden vroeger vaak in pannenkoeken gebakken. Het vruchtvlees is geelachtig wit, fijn, vrij vast, voor een stoofpeer fijn van korrel en tamelijk sappig, soms om het klokhuis een weinig stenig. Gestoofd is de peer mooi rood van kleur en rins van smaak met een heerlijk aroma.

De herkomst van Winterriet is onbekend, maar het is waarschijnlijk een zeer oud Nederlands ras: er werd reeds in 1488 melding van gemaakt in een aantekenboek van de abdij van Egmond.

Gieser Wildeman

Na deze loftuitingen toch ook nog even over de Gieser Wildeman: dit ras is gekweekt door de heer Wildeman uit Gorinchem en in de handel gebracht omstreeks 1850. In de commerciële fruitteelt is Gieser Wildeman in Nederland momenteel het meest geteelde stoofperenras.

In de volksmond wordt de naam ‘Gieser’ ook wel verbasterd tot ‘Giesse’. ‘Wilde Gieseman’ hoor je ook nog wel eens. Welke term je ook gebruikt: iedereen weet waar je het over hebt. De Gieser is een zeer goede, iets zoete stoofpeer met door steencellen korrelig vruchtvlees.

Door deze stoofpeer langdurig te koken, 3 uur of langer, verdwijnen deze steencellen en wordt het vruchtvlees donkerbruin/rood. Maar de kleur komt alleen als de peren goed rijp zijn. Niet rijpe peren worden wel zoet maar blijven wit tot zacht roze.

Indien je de peertjes niet zo lang wilt koken of als deze niet goed rijp zijn, en je wilt wel de specifieke rode kleur wil hebben, dan kun je rode wijn of rood vruchtensap gebruiken om in te koken.

Het soort sap en de soort wijn, zoet of droog, heeft verschillende effecten op de smaak. Je kunt ook een kaneelstokje meekoken, kruidnagelen, schilletjes van een citroen of sinaasappel. De peertjes kunnen trouwens heel goed in de schil gekookt en geserveerd worden, met het steeltje er nog aan. Stoofpeertjes kun je mooi combineren met ijs, yogurt of … hangop.

Recept van de week

Hangop is een populair nagerecht, veelal gemaakt van karnemelk of yoghurt. Heerlijk zacht. Hangop met stoofpeertjes is een perfecte combinatie. Onderstaand recept is goed van te voren te maken, en past dus prima als nagerecht bij een Kerstdiner. Een aanrader.

Stoofpeertjes met hangop
voor vier personen

BENODIGDHEDEN
1 liter volle yoghurt
1 kilo stoofperen (Winterriet, Gieser Wildeman)
250 ml rood druivensap of ander rood vruchtensap
100 g suiker
2 kruidnagels
1 kaneelstokje

BEREIDINGSWIJZE
Neem een vergiet en leg er een schone theedoek in. Zet het vergiet in een grote schaal. Giet de volle yoghurt op de theedoek en laat dit twee tot drie uur uitlekken.

Schil ondertussen de stoofperen, snijd ze door de helft of in vieren en verwijder de klokhuizen.

Neem een pan en doe hier het druivensap met de suiker in. Breng dit aan de kook, laat de suiker al roerend oplossen. Als het druivennsap kookt en de suiker is opgelost, doe dan de stoofpeertjes in de pan. Voeg vervolgens het kaneelstokje en de kruidnagels toe. Laat de stoofperen gedurende drie kwartier à één uur koken.

Schep de peertjes uit de pan als ze gaar zijn. Verdeel de stoofperen over vier diepe borden. Draai het vuur omhoog en laat het kookvocht inkoken tot er een soort siroop ontstaat. Schep de uitgelekte yoghurt naast de peren en schenk giet hier wat siroop overheen.

Geniet er van.

Marleen Kortekaas
De Doornhof

Mobiele versie afsluiten