Site pictogram Rockanje aan Zee

Pompoensoep om van te smullen

Dat je met pompoen niet alleen tijdens Haloween leuke dingen kunt doen bewijst Marleen van De Doornhof. Deze week een heerlijk recept voor een bijzonder smakelijke pompoensoep.

Pompoen

Toen de consumptiepompoen met de kolonisten vanuit Amerika naar Europa kwam werd hij hier wel geaccepteerd, maar hij werd niet echt populair.

Er werd zelfs enigszins op neergekeken en de pompoen werd alleen geteeld in moeilijke tijden, bijvoorbeeld tijdens oorlogen.

Op andere continenten werden pompoen wel actief verbouwd en geteeld zoals in de VS, Japan, Zuid-Amerika, Australie en in Zuid-Arika. De laatste jaren zijn pompoenen bij ons populairder geworden. Ook Europeanen hebben waardering gekregen voor deze veelzijdige vrucht.

Opvallend uiterlijk

Pompoenen hebben vaak een opvallend uiterlijk en verschillen onderling sterk in vorm, gewicht en kleur. De vruchten kunnen kleuren hebben als wit, geel, oranje, roze, rood, groen of grijs; het ene ras is egaal van kleur terwijl het andere gestreept of gespikkeld is. Sommige pompoenen zijn kogelrond, andere peer-, fles- slang- of tolvormig.

Pompoen bereiden

Om de pompoen te bereiden snijd je haar in stukken, verwijder je de pitten en de schil. De oranje en groene Hokkaido pompoen kun je met schil eten: deze wordt tijdens de bereiding net zo zacht als het vruchtvlees. De Butternut of flespompoen moet je wel schillen.

Aangezien de meeste winterpompoenen, als ze goed rijp zijn, enkele weken tot maanden houdbaar zijn, kunnen ze eerst dienen als decoratie. Maar als je ze buiten wilt neerleggen, pas dan wel op met nachtvorst. Is de pompoen eenmaal aangesneden, dan moet hij binnen enkele dagen worden opgegeten.

Grote pompoenen kun je daarom, naast gebruik in bijv. soep, ook verwerken in chutneys, compote, jam of puree, alles in steriele potten bewaard. Als je heel veel soep hebt gemaakt kun je deze óók steriel bewaren.
Pompoenen smaken zoetig, en zijn prima te combineren met andere groenten en de bataat (zoete aardappel). Ik maak zelf geregeld een stoofpot met pompoen, bijvoorbeeld uit de tajine.

Recept van de week

Wij aten dit afgelopen zaterdagavond, het was koud en guur met af en toe een hagelbui, kletterend op de ramen. Dus een fluweelzacht soepje met heerlijke smaak, met in de koekenpan gebakken broodjes met blauwschimmel geitenkaas: dat ging er wel in, we kwamen weer helemaal bij. Een recept van Karin Luiten.

Pompoensoep met sinaasappel en kaneel
 voor vier personen

BENODIGDHEDEN
:
500 g (schoongemaakte) pompoen
2 flinke kruimige aardappels
2 stengels bleekselderij
1 sinaasappel
1 kaneelstokje of een ½ tl. kaneelpoeder
2 groentebouillonblokjes
peper en zout
eventueel 1 dl slagroom

BEREIDINGSWIJZE
Breng een fluitketel met water aan de kook (je hebt ongeveer 1 liter nodig).
Schil de pompoen (indien nodig) en de aardappels en snijd ze in dobbelsteentjes. Snijd de bleekselderij in plakjes. Snijd met een kartelmesje de schil van de sinaasappel, inclusief al het wit.

Doe alles in een pan, samen het het kaneelstokje of het -poeder en de bouillonblokjes. Voeg ongeveer 1 liter kokend water toe, tot de groenten net onderstaan. Voeg peper en zout toe. Breng aan de kook en laat met het deksel op de pan in 20 minuten zachtjes gaar worden. Verwijder de sinaasappel en het kaneelstokje.

Pureer de soep met de staafmixer of in de keukenmachine. Proef of er nog zout of peper bij moet. Warm eventueel nog even door.Verdeel de soep over 4 kommen. Giet er eventueel een beetje room in.

Lekker met geroosterde broodjes met (blauwe) geitenkaas.

Marleen Kortekaas
De Doornhof

Mobiele versie afsluiten