Site pictogram Rockanje aan Zee

Column Gerdien Bosch nr. 9

24 kitchen recepten

24kitchen

Ooit hoorde ik de opmerking “als een Italiaan opstaat denkt hij al aan z’n avond eten. Als een Nederlander uit z’n werk komt om 17.15 uur rent hij naar de supermarkt voor een kant en klaar maaltijd, omdat hij een afspraak heeft rond 18.00 uur om te gaan sporten”

Het geeft in een ruime zin weer hoe wij over ons leventje denken. Snel snel snel. En toch voelen we ons zeer aangetrokken tot het Mediterrane leven.

We boeken massaal onze vakantie liefst 9 maanden vooruit naar landen die ons rust en goed eten bieden.

Kunt u mij dit uitleggen? Wat is het voordeel van 1 of 2 keer per jaar tot rust komen, lekker te eten liefst met de familie? Wat is er mis met een dagelijkse rustperiode, lekker eten in de familiaire of vriendenkring? Vanwaar de haast?

Oké, ik ben van de oude stempel, wordt tenslotte alweer 55 dit jaar. Eten is mijn medicijn en ik voel me gezond. Niet te veel zout, niet te veel suiker, maar ook niet te veel tobben. Wel veel kruiden en specerijen. Veel groenten en fruit.

Rompslomp

Alles wordt hier door onszelf bereid. En natuurlijk als je voor veel mensen kookt, geeft dat veel rompslomp. U wilt niet weten hoe onze keuken er soms uitziet. Maar gewoon de dagelijkse maaltijd nuttigen met de mensen waar je om geeft, dat is eigenlijk zo gepiept.

24 kitchen verzorgt dagelijks vele recepten, u kunt uw groenten laten bezorgen door specialisten voor meerdere maaltijden per week. Vlees en andere producten: internet zorgt ervoor dat het dagelijks aan uw voordeur wordt bezorgd. Maar u kunt natuurlijk ook gewoon de rust nemen, door dat kleine groenten winkeltje of dat bijzondere deli winkeltje binnen te lopen, zoals u dat ook in het buitenland doet.

U komt op ideeën, u krijgt (on) gevraagde adviezen, hoort mogelijk de laatste roddels en komt inmiddels tot ontspanning. Duur, nee een dokter is duur en vaak bezoekt u hem of haar pas op het moment dat het echt niet goed meer gaat. Goed eten kan nooit te duur zijn, het werkt preventief en voed u.

Kookboeken

Nu is natuurlijk niet iedereen een keukenprins(es) en soms lijkt het erop of kookboeken gemaakt zijn voor en door wetenschappers. Maar wel iedereen heeft gevoel en koken voor iemand die je lief is, dat doe je met gevoel.

Dus kook eens voor 2 dagen gelijk aardappels. De ene helft pureer je, met een lente uitje en eet je met een heerlijke gehaktbal en zelf gemaakte grove appelcompote en als toetje bevroren zomerfruit en vanillevla.

De volgende dag bak je de aardappeltjes , met knoflook en rozemarijn, waarbij je je zelf te goed doet aan een prachtige gemengde salade met een zacht gekookt eitje en zalige al 3 jaar drogende ham uit dat speciale winkeltje.

Go with the flow

Go with the flow. Kijk in de koelkast, sta open voor de grote variëteit die Nederland biedt aan groente, fruit en vlees. Met elkaar of alleen( de belangrijkste persoon in je leven) en geniet dagelijks van je maaltijd.

Gerdien Bosch
de Kracht van Ambacht

Mobiele versie afsluiten