Site pictogram Rockanje aan Zee

Column Gerdien Bosch nr. 7

Kracht van Ambacht

De balans

We zijn een poosje gesloten geweest. Tussen nieuwjaarsdag en de week dat we weer open gaan is een ieder veelal aan het uitbuiken van alle feestelijke dagen of minimaal de balans aan het opmaken. Dat moesten wij ook. Een winkel moet in balans zijn.

Als startende ondernemer kom je er al gauw achter dat deze balans soms ver te zoeken is. Je werkt fysiek harder en gestaag door en komt er met regelmaat achter dat een maaltijd overslaan eerder regelmaat dan uitzondering is. En dat in een winkel die gezondheid hoog in het vaandel heeft staan. Gezond blijven is voor ons een must. Wij zijn de winkel.

Balanceren is dan ook zoeken naar evenwicht tussen privé en werk. Knallen is leuk, maar bestaansrecht is belangrijker.

Dus op zoek naar een uitgebalanceerd dieet. Nu ben ik niet van diëten. Ik houd vooral van lekker eten. Groenten en fruit, zijn voor ons een belangrijk onderdeel van de maaltijd. En zoals gezegd, liefst lekker. Maar hoe krijg je nu zoveel naar binnen, zonder dat je het gevoel krijgt een knaagdier te zijn.

Soep is het antwoord

Soep, jawel, soep is het antwoord. Sommigen van u worden niet warm of koud bij dit gerecht. Maar ik wel, in de winter graag warm en in de zomer mag dat ook, al gaat een koude soep er zeker wel in.

Soep is niet altijd super gevuld, maar kan een mooie overbrugging vormen tussen maaltijden in. De zogenaamde cup a soup is zo’n overbrugger. De grote nadelen van dergelijke gedroogde vormen is de afwezigheid van smaak en de aanwezigheid van zout. Dit soort soep is vooral snel. En als je trek hebt is het zo gepiept.

Het grote voordeel van verse soep is dat het ook zo gemaakt is, dat je gauw te veel maakt en zo een voorraadje hebt voor de lekkere trek de volgende dag. Niet in de laatste plaats scheelt het je geld (als de baas de slechtere variant niet betaald) en krijg je een opkikker op vitaminegebied. En niet onbelangrijk je krijgt de smaak te pakken.

De basis

Hoe maak je nu een goede basis?
Uien, foelie, laurierblad, peper bij voorkeur wit, kruidnageltje niet te veel, eventueel knoflook, lavaskruiden. Aanfruiten en dan prei, knol – of bleekselderij, wortel, snijden en schoonmaken. Laat dit gerust een half uur pruttelen. Misschien moet je af en toe de soep als een ware piraat afschuimen.

Dan is de basis voor een groentebouillon gereed. Even op smaak brengen met peper en zout en dan toevoegen wat je wilt.

Spinaziesoep

Spinaziesoepje voor 4? 2x uitje fruiten, 2x teentje knoflook erbij, bouillon ongeveer 6 dl, melk 3 dl. Biologische spinazie uit de vriezer erbij. De spinazie heeft hooguit 10 minuutjes nodig. Ik vind het zelf superlekker om op het laatst 50 gram roomkaas met knoflook toe te voegen.

Staafmixer erin. Soepkommen pakken, beetje Gruyere kaas raspen boven de kommen, is de soep op smaak maakt de kaas het net even lekkerder.

Andere smaak gewenst? Ook met broccoli, bloemkool, wortel, biet noem maar op. Het werkt en u na het op soeperen ook. Dat brengt de mens weer in balans.

We zijn weer open en hebben u als klant gemist. Wij hopen dat dit wederzijds is.

Gerdien Bosch
De Kracht van Ambacht

Mobiele versie afsluiten