Site pictogram Rockanje aan Zee

Column Gerdien Bosch nr.10

Kracht van Ambacht Rockanje

Vlammende koeken

De geschiedenis van de Flammkuchen gaat een paar honderd jaar terug, naar de kleine dorpjes in de Elzas. Niet iedereen kon zich een eigen oven veroorloven. Mensen maakten daarom gezamenlijk gebruik van de bakoven, die op het dorpsplein stond, om hun broden in af te bakken.

De mensen troffen elkaar rond de oven om broden te bakken en wat bij te praten. Om de hout gestookte steenoven te testen op temperatuur, werd een klein stukje van het brooddeeg platgemaakt en in de oven gelegd. Als dit binnen twee minuten goudgeel en knapperig werd, was de oven op temperatuur.

De krokante bodem was natuurlijk niet om weg te gooien, dus werd al snel iets op de bodem gedaan om het lekkerder te maken. De originele koek is met crème fraiche en een plaatselijke verse kaas (type hüttenkäse) wat reepjes gekookt en gerookt spek, een fijn gesneden uitje en Emmentaler kaas belegd.

Piza?

Wij waren in de veronderstelling, dat de Flammkuchen een alternatief voor de Pizza was. Het principe is mogelijk gelijk, maar de smaak is totaal anders, licht, luchtig en super knapperig.

De bloem wordt nog door plaatselijke boeren geoogst. Het deeg is zonder gist, wordt ambachtelijk onder molenstenen gemalen en onder hoge druk (10.000kg) geplet. Als laatste handeling volgt het perforeren van het deeg.

De bodem wordt maar kort gebakken en heeft iets weg van de Matze. Gistdeeg zoals de pizza heeft als nadeel dat het vocht blijft aantrekken. Van een pizzapunt wil het beleg anders gezegd de topping nogal eens afglijden. De Flammkuchen blijft uren na het bakken nog knapperig en van glijdende topping is geen sprake.

De bodem weegt ongeveer 120 gram en de topping moet niet te zwaar zijn, dit haalt de luchtigheid weg van de Flammkuchen. We hebben ook een kleinere variant van 60 gram.

Alles kan

Toen de demo aan ons werd gegeven waren we direct om. We proefden de originelen Flammkuchen, één met appel en bessen die waren gemarineerd in sinaasappelsap met Grand Marnier en een Surinaamse met kip en kerrie. De mogelijkheden zijn eindeloos en de bodem blijft maar krokant. Terwijl er niet meer inzit dan zout, biologische speltbloem (of  tarwe of rogge) en water.

De Flammkuchen origineel bevat per 100 gram ongeveer 250 calorieën, dat is 100 calorieën minder dan een broodje kaas. De Flammkuchen leent zich uitstekend als lunch gerecht en deel deze dan eens met je collega’s. 

Lekker joh!

Doordat de koek zich zo lekker laat delen, kan hij prima bij een lekker wijntje,  of met een frisse salade voor een lichte avondmaaltijd. De Flammkuchen is een trend aan het worden in de grote steden, waarbij de ene koek de andere nog niet is.

De Flammkuchen die wij verkopen staat bekend om zijn smaak en kwaliteit. Laat ‘m door ons in de steenoven bakken of experimenteer zelf eens met zo’n bodem. Hij is gewoon te koop bij ons de Kracht van Ambacht in Rockanje aan Zee. Lekker joh!

Gerdien Bosch
de Kracht van Ambacht

Mobiele versie afsluiten