Site pictogram Rockanje aan Zee

Column Gerdien Bosch nr. 15

Procureur recept

Lente en lengen van dagen

Wat hebben we ‘geleden’ de afgelopen winterperiode. Wat duurde het weer lang, soms leken regen wolken dagen lang boven ons hoofd te blijven hangen. Of heeft u daar geen last van gehad?

Wij niet echt, wij houden van de Hollandse seizoenen. De lengte van de afgelopen winter had voor ons vooral te maken, met het opbreken van de wegen om ons heen. Het is dan lastiger voor klanten om hun auto kwijt te kunnen. Ja, ideaal was deze tijd niet. Toch breken er betere tijden aan.

Het lengen van dagen

Het lengen van dagen, de vogels die ons met hun gekwetter wekken en bollen boven de grond het is allemaal weer een waar genoegen
In ieder geval tonen mensen weer hun beste humeur. Ze mogen en kunnen zonder gedoe de deur weer uit. Regenjassen en winterlaarzen worden langzaam maar zeker verstopt en kapstokken raken leger.

De barbecue

De barbecue kan weer vaker aan, omdat een procureur gewoon lekkerder is van een dergelijk apparaat. Alles is eigenlijk lekkerder als het bereid is boven een fikkie. Spare ribs, kippetjes, aubergines, paprika, champignonnetjes, uien. Ach schei uit, het water loopt me al in de mond bij de gedachte alleen.

Wat hebben we het toch goed als je het zo bekijkt, want het leven is heel simpel. Fikkie stoken zit in onze natuur. Onze roots laten zich niet zo makkelijk verstoppen als onze regenjassen. Kortom we kunnen weer naar buiten. De terrassen gaan bijna weer open, en nu maar hopen op prachtig weer een gastvrij dorp en veel fietsers met trek.

Recept voor procureur

Zelf eens een procureur op de barbecue?
Laat de slager voor u wat voorwerk doen. Hij heeft de mogelijkheid het mooiste stuk vlees van het varken slowww te garen. U kunt uw eigen marinade of die van de slager gebruiken.

Het feest kan beginnen bij een langzame garing, Vet smelt helemaal, het vlees heeft smaak van de marinade en van het gesmolten vet. De barbecue kan wel wat goede kolen gebruiken, hoe groter de kool hoe meer lucht u krijgt en hoe sneller alles gloeiend heet is.

De procureur heeft na het slow garen niet zo lang meer nodig. Heeft u een barbecue met deksel, dan is 45 minuten en ongeveer 160 graden genoeg voor een super lekker stuk vlees, wat met velen gedeeld kan worden.

Griekse salade

U hoeft alleen nog maar te zorgen voor een heerlijke grove Griekse salade:
Paprika’s; tomaten; komkommer; rode uien; groene knoflook olijven; oregano; citroensap; witte peper; olijfolie. Snijd alle groenten, mix citroensap, olijfolie; oregano en peper. Als dressing erover en goed doorscheppen.

Of een iets andere salade met zeewier, dat verkopen we tegenwoordig ook en lekker dat dat is.

Wakame

Wakame wellen volgens verpakking. Komkommer snijden, radijs dun snijden; paprika roosteren en snijden; lente ui snijden; gemixte salade: los mengen. Dressing, citrussap; witte wijnazijn, mirin en soja saus naar smaak mengen en door de salade mengen. Garnalen erop zijn optioneel, deze kunnen natuurlijk ook lekker op de barbecue worden bereid. En lest best, sesamzaadjes erover heen. MMHMM.

Vul maar aan met iets waar u nog meer van houdt. Stokbroden, Vlaamsche broden, rijst of een gepofte aardappel. Komt altijd goed. Smeersels en sauzen die heeft u zo gemaakt. Recepten hiervoor een volgende keer. Blijf me maar volgen en eet smakelijk in de tussentijd.

Gerdien Bosch
De Kracht van Ambacht

Mobiele versie afsluiten