Site pictogram Rockanje aan Zee

Judith Visser: ’Rockanje is ultiem!’

Judith Vissser | Rockanje

Exclusief interview met Judith Visser

Er is over Judith Visser wel eens gezegd dat zij eerder het uiterlijk heeft van een kinderboekenschrijfster dan van een schrijfster van literaire thrillers. Wie echter één of meerdere van haar thrillers heeft gelezen die weet dat Judith Visser alles behalve een kinderboekenschrijfster is.

Op 11 juni van dit jaar gaat de verfilming van Judith’s boek Stuk in première. Een bijzonder feit voor de in Rockanje wonende en werkende schrijfster.

Eerder in mei maakte haar tiende boek Vreemden in de nacht zijn debuut. Het verhaal van Vreemden in de nacht speelt zich voor een belangrijk deel af in ons mooie dorp Rockanje.

Alles bij elkaar een goede reden voor Rockanje aan Zee om nader kennis te maken met de in Rotterdam geboren schrijfster Judith Visser.

Wanneer ik Judith ontmoet bij Beachclub Havana blijkt Judith niet alleen. Haar twee honden Romy (17 jaar) en Sandy (7 jaar) zijn ook meegekomen. Binnenkort zal de wolfhondpup Yuriko de roedel komen versterken. (Helaas is Romy onlangs overleden.)

’Als ik geen schrijfster geworden zou zijn dan was ik waarschijnlijk hondentrainer geworden’, vertrouwt Judith mij toe.

Het valt mij op hoe rustig en gehoorzaam de honden zijn.

Tijdens ons gesprek legt Sandy tot twee maal toe onder tafel haar hoofd heel rustig en beheerst op mijn knieën. Sandy geeft mij het gevoel dat ik er helemaal bij hoor.

Judith wandelt minstens eenmaal per dag één tot twee uur met haar honden door de duinen en over het strand. Ze kan zich enorm ergeren aan mensen die hun hond niet onder controle hebben.

’Die mensen verpesten het voor andere hondeneigenaren die wel goed omgaan met hun hond in de buurt van andere mensen op het strand en in de duinen. Misschien zou er wel een soort van gehoorzaamheid examen moeten zijn voor mensen met honden. Pas wanneer ze voor dat examen slagen mogen de baasjes met hun hond los het strand op’.

Ondanks dat Judith tot nu toe voor het grootste gedeelte van haar leven in Rotterdam heeft gewoond, is ze heel duidelijk over waarom ze nu juist in Rockanje woont.

’Rockanje is ultiem!

Het heeft alles wat ik zoek en nodig heb. Tot een paar jaar geleden woonde ik in Rotterdam-Zuid. Daar was het altijd druk en onrustig wat mijn schrijven niet ten goede kwam. Ik word ook makkelijk afgeleid.

Op het moment dat ik voldoende had verdiend met mijn boeken, ben ik op zoek gegaan naar een huis in Rockanje. Tijdens mijn jeugd kwam ik veel in Rockanje en het was echt een jeugddroom die in vervulling ging toen ik hier kon komen wonen. Ik voel mij hier helemaal thuis.

Ik had maar twee voorwaarden bij het zoeken naar een geschikt huis. Het moest een redelijk vrijstaand huis zijn en op loopafstand van het strand. Dat is gelukt’.

Geheime plekje in de duinen
Het is geen geheim meer dat Judith Visser in de afgelopen jaren een aantal van haar manuscripten op een toen nog geheime plek in de gemeentelijke duinen heeft geschreven.

Het was voor haar dan ook een enorme schok dat bij de herinrichting van het gemeentelijke duingebied, haar favoriete plekje verwoest werd. ’Ik heb echt even moeten huilen toen ik ontdekte dat mijn plekje verdwenen was’.

Gelukkig heeft Judith een nieuw plekje gevonden dat hopelijk nog lang geheim zal blijven.

Vreemden in de Nacht

De spil in het verhaal van Vreemden in de Nacht is een huis aan de Rondeweiweg. In het boek hebben zich in dat huis, in de begin jaren zeventig, afschuwelijke taferelen afgespeeld die in 2013 nog steeds hun schaduw werpen op de nieuwe bewoners van het huis.

’Ik maak graag gebruik van de omgeving om mij heen in mijn verhalen. Ik wil de omgeving en de sfeer proeven en ruiken. Daardoor komt het verhaal echt tot leven en voelt het echt voor mij’.

Eerder plaatsten we op Rockanje aan Zee al een recensie over Vreemden in de Nacht. En toegegeven, in Vreemden in de Nacht worden een aantal herkenbare plekken uit Rockanje in detail beschreven. Daardoor beleef je het verhaal alsof je het met je eigen ogen ziet gebeuren.

Voor mensen die een klein beetje vertrouwd zijn met Rockanje zal het boek Vreemden in de Nacht absoluut een feest van herkenning zijn.

Na het lezen van Vreemden in de Nacht was voor mij één ding helder. Judith Visser schrijft absoluut géén kinderboeken.

Vreemden in de Nacht is te koop in de boekenwinkel en op Bol.com

Mobiele versie afsluiten