Site pictogram Rockanje aan Zee

Rockanje aan Zee columniste Gerdien Bosch

Lekker eten in Rockanje aan Zee

Vandaag start Gerdien Bosch van de Kracht van de Kracht van Ambacht met haar eerste column op Rockanje aan Zee. Uiteraard schrijft zij over lekker eten en wat je allemaal kunt doen met mooie ambachtelijke producten die bij haar in de winkel te krijgen zijn.

Haar eerste column gaat over kaas en heerlijke hamburgers.

Kaas

Laten we het eens hebben over kaas, niet de Hollandse of beperkter nog de Goudse. Dit is een wijze van kaasbereiding die wij kaaskoppies ehhh kenners wel meer dan eens hebben gegeten. Maar over Cheddar.

Dan bedoel ik een Farmhouse Cheddar, of in goed Nederlands een Cheddar van het boerenland, gemaakt door waarschijnlijk de enige echte boerin.

Deze Cheddar belandt doorgaans niet op een broodje hamburger, maar naast een goede rokerige Whiskey die door houtlagering smaakt naar karamel, een goede port of volle robuuste rode wijn.

Kortom het is genieten geblazen naast de open haard met een stukje Farmhouse Cheddar. Een hele andere beleving dan de plastic variant die je vindt in de supers.

Hamburger

Toch ook een hamburger verorberen, zo’n lekkere van de enige echte slager die ons dorp nog rijk is? Dan hier een super makkelijk recept.

De hamburger is al door de slager voorbereid, die koop je dus gewoon bij hem. Je bakt hem nadat de pan flink is verhit, niet te lang de burger mag gerust nog wat rosé zijn aan de binnenzijde. De hamburger komt vanzelf los als de bak zijde gereed is.

Een uitje hoort erbij, maar liefst gewoon op het laatst meegebakken, probeer eens een rode ui, deze is pittiger en houdt zich goed staande bij de kaas.

Een hamburger houdt van iets zuurs, bij de fastfood bestaat dit uit augurk, ketchup en mosterd. Kom op dat kan beter, wat te denken van een pittige piccalilly MCGreensDreams komkommer relish van Picnic in the Park bv. Van de Cheddar is maar heel weinig nodig en dat komt goed uit, want het is geen goedkoop kaasje.

Geen zompig broodje erbij, maar een stevige zuurdesemboterham 2 x rondje uitsteken en even roosteren.

Mooie salade erbij, gewoon los, veldsla; cherrytomaatjes; komkommertje; paprika; beetje olijfolie; citroen beetje knijpen; peper en beetje gerookt zout. Op een hoopje bij de hamburger en heb je nog Cheddar over dan gaat die finaal op bij de bovengenoemde drank(jes).

Daar wordt je toch blij van?

Gerdien Bosch
de Kracht van Ambacht

Mobiele versie afsluiten