Site pictogram Rockanje aan Zee

Column Gerdien Bosch nr. 19

Drop recepten

D’rop of d’ronder

Drop volgens velen een oud Hollands snoepgoed. In ieder geval een veelvuldig genuttigd snoepje in landen als het onze, Duitsland en Scandinavië.

Droppige smaken kunnen worden gecreëerd door verschillende natuurlijke producten.
Anijszaad, venkelzaad, zoethout u weet wel dat stokje waar je je tanden op breekt, eucalyptus, salmiak, laurier. Allemaal zaken die je doen watertanden als je van drop houdt.

Het dropje zelf is in de loop der tijd wel iets veranderd. En u weet niet alle verandering is een verbetering, want omwille van kosten is een van de betere bestanddelen uit drop, de Arabische gom, vaak vervangen door zetmeel. Zetmeel is een verborgen soort suiker. Van zetmeel mogen we, juist daarom, gerust wat minder binnen krijgen.

Zetmeel met proteïne wordt, door de moderne wetenschap, als combinatie zelfs afgewezen. We moeten meer groenten en fruit nuttigen om onze gezondheid of in ieder geval ons wel bevinden een beetje op peil te kunnen houden.

De maaltijden zouden er dus eigenlijk anders uit moeten zien. Vette vis, een mooi stuk kip, weinig rood vlees, paddenstoelen en vooral koolhydraten die onze hormonen niet te hard aan het werk zetten zodat we na een half uurtje weer trek krijgen. Havermout zorgt voor een langdurig verzadigd gevoel. Maar zeg nu zelf aan havermout zit wel een licht muf luchtje.

Jeugdtrauma’s

Voor mij is dat al voldoende om havermout niet onder mijn neus te plaatsen, hoe gezond ook.
Alleen ……… heb ik een seminar mogen volgen van dr Kris Verburgh. U kent hem misschien van zijn boek ‘de Voedselzandloper’. De boodschap die deze jongeman brengt zet je aan het denken, ondanks de jeugdtrauma’s omtrent havermoutpap die snel werd weggewerkt met een (u raadt het al) dropje.

Alle gekheid op een stokje, de havermout koeken of eigenlijk onze krachtvoer koeken zijn goed te eten. En je kunt er een volle ochtend zeker op teren. Geen toegevoegde suikers, geen vetten, geen kleur – geur of smaakstoffen, geen eieren of lactose. Havermout, noten, gedroogd ongezwaveld fruit, zaden en vers fruit.

Wilt u toch iets droppigs, probeer dan het volgende recept eens uit:

– 8 stoofpeertjes
– 1 flesje Canei of andere zoete wijn.
– 2 zoethout stokjes (voor een volle smaak, geef een paar klappen op de stokjes)
– 3 manderijnen, het sap maar gebruik ook de schil zonder het witte velletje.
– 1 vanillestokje
– 1 laurierblaadje,
– Theelepel venkelzaad (even kneuzen)
– 75 gram rozijnen
– 4 kletskoppen

Schil de peertjes. Haal het klokhuis eruit vanuit de onderkant. Laat ondertussen de rest van de ingrediënten, behalve de kletskoppen, aan de kook komen. Gaar hierin de peertjes op een laag vuurtje en laat ze afkoelen. Verwijder het laurierblad, vanillestokje, zoethout en venkelzaad. Verkruimel de kletskoppen over de peertjes heen.

Lekker met kruidig ijs, waarin bv speculaas kruiden of 5 spice is verwerkt.

Gerdien Bosch
de Kracht van Ambacht

Mobiele versie afsluiten