Site pictogram Rockanje aan Zee

Column Gerdien Bosch nr. 17

Broodpap

Het verhaal van Jenny

Klanten ik heb het al eerder vermeld, soms verschijnt er echt een glimlach op je gezicht zodra sommige klanten hun favoriete snack bij je halen.

Deze klant heeft een heel expressief gezicht en bij de eerste keer nieuwsgierig wijzen en vragen wat is DAT en mijn antwoord ‘broodpudding’ was een toelichting duidelijk gewenst.Het gezicht had namelijk  een levensgroot vraagteken.

Daarbij een beter woord voor het onderwerp van gesprek is er niet. Want het is oud brood maar dan opgeleukt.  Klanten die een zekere leeftijd al bereikt hebben (of overschreden) kennen het woord uit vroeger tijden. Het is een woord wat blijkbaar geen associatie heeft met lekker. Meestal kreeg je melk over je oude boterham heen geschonken en als je geluk had, zat er vanille suiker door de melk. Misschien dat u het kent.

Een buurman uit een ver verleden heb ik zelfs wel eens karnemelk over de overgebleven aardappeltjes zien schenken. Ik was een week uit mijn doen. Hij vond het smullen. Nee, onze pudding is enigszins prettiger om te eten.

Onze  broodpudding heeft meer weg van een luxe cake, oud brood geweekt in warme melk, echte vanille en eieren, met witte chocolade, kaneel en oude wijvenkoek, noten, rozijnen en cranberries.

Ik maak ze met regelmaat, want brood is er altijd wel over. En voor een dergelijke fan maken  we  met veel plezier een lekkere broodpudding.  Mogelijk dat u ze lekker vindt bij een kop koffie of thee.  Je kunt de koek ook heel dun snijden en toasten. Een blauwschimmelkaas, huisgemaakte vijgenjam met een roze pepertje en een mooi rood wijntje erbij in de avonduurtjes.

Zo ziet u maar, weggooien is eeuwig zonde als je van smullen houdt.

Gerdien Bosch
De Kracht van Ambacht

Mobiele versie afsluiten