Site pictogram Rockanje aan Zee

Column Gerdien Bosch nr. 14

Linzen recept

Ondernemers zijn net mensen.

Ook zij maken van alles mee. Geboortes, opgroeiende gassies, huwelijken, ongelukjes, ziekten, de dood. Gelukkig niet allemaal gelijktijdig. Een kapotte auto brengt je mogelijk even van je stuk, want laten we wel zijn, uitgeven van geld doen we liever aan leuke dingen.

Toch de menselijke dingen die maak je zomaar mee. Zonder dat je er even tussen uit kunt. Een geboorte maak je mee vanaf een kaartje, opgroeiende gassies zijn het moeilijkst voor zichzelf en bij huwelijken moet je even een uitvlucht voor je afwezigheid verzinnen. De onderneming draait namelijk gewoon door. Ook bij ondernemers zitten ongelukjes in kleine hoeken.

Ziek zijn is iets waar je geen genoegen mee neemt, dat kan niet hoor. En dan de dood, ja die van je zelf is mogelijk het einde van je onderneming, maar die van je naasten dat doet iets met je zonder dat je hieraan volledig kan toegeven.

Het gebeurt maar allemaal, soms is het te veel al dat gebeuren, maar je zet toch weer je beste glimlach op. En soms valt er veel te lachen met (en eerlijk is eerlijk soms ook om) klanten.

Aandacht en attentie

We hebben klanten die je omarmen omdat ze je worsteling met emoties herkennen. Er zijn ook klanten die je sterkte of geluk wensen. Sommigen hebben zelf ook behoefte aan een stukje aandacht en attentie.

Klanten brengen ideeën aan, zodat je kunt optimaliseren. Klanten vragen om dingen waar je zelf nooit bent opgekomen. Klanten geven directe feedback, soms echt ongevraagd soms komt het super goed uit. Klanten dagen je dagelijks uit. Klanten brengen je recepten en klanten zorgen ervoor dat de ondernemer kan ondernemen en maken het ondernemen extra leuk.

Linzen recept

Een recept van een van onze klanten wil ik u beste lezer en klant niet onthouden. Het was zo’n lief moment alleen al omdat wij de enige in de omgeving zijn die de echte Du Puy linzen verkopen.

Een soort die niet kapot kookt. Het recept schijnt uit een kookboek te komen van 40 jaar oud “eten van Moeder Aarde door F.Moore Lappé” en een van de kleindochters is opgegroeid met deze linzen soep. Het is dus een gewaardeerd recept.

Men neme:

200 gram Du Puy linzen
1 flinke ui
2 mooie winterwortelen
1 prei alleen het witte deel
2 bouillonblokjes neem gerust kruiden of groentenbouillon op 1 liter water
Laurierblaadjes 2x en kruidnageltjes 2x
Citroenmelisse, soms staat deze zomaar in de tuin.
Kervel of dille of basilicumblad (40 jaar geleden noemden ze dat basielblad)
Wat olijfolie

En voor de niet vegetariër is uitgebakken spek of een rookworstje een lekkere toevoeging.

Linzen wassen (volgens recept maar is niet echt nodig meer tegenwoordig) 45 minuutjes laten koken
Groenten even fruiten in de olie en aan de linzen toevoegen
Bouillonblokjes erbij vergeet het water niet en mijn advies kruid het nog even na met peper en eventueel zout.

Eet smakelijk maar weer.

Gerdien Bosch
De Kracht van Ambacht

Mobiele versie afsluiten