Site pictogram Rockanje aan Zee

Column Gerdien Bosch nr.5

Vlees column

Vleesch

Ons wordt met regelmaat gevraagd wat biologisch is, of welk voordeel biologisch heeft.
We begrijpen dat u als consument de laatste jaren behoorlijk bent genept en uw geloof in een goed product en alle keurmerken enigszins verloren bent.

Biologisch is een van de weinige keurmerken die wettelijk beschermt is. Het betekent dat een dier opgroeit bij de moeder zolang mogelijk is. Dat ze voer krijgen dat gezonder is voor het dier en past bij het dier (een koe eet en verteert gras geen andere dieren of granen). Het dier krijgt geen medicatie voordat het ziek is, ze hebben de ruimte om te bewegen en de aandacht van de boer. Hun natuurlijke weerstand is sterker.

Wordt het dier ziek dan wordt het keurmerk niet gegeven. Een boer neemt genoegen met een lagere marge en gaat voor het welzijn van zijn dieren en medemens. Het dier ondervindt tussen transport en slacht zo min mogelijk stress, omdat er meer tijd is om weer op adem te komen. SKAL is het biologische keurmerk dat zorg draagt voor een strenge controle, waar zowel boer, transporteur en slachter aan mee betaald.

Biologisch

Biologisch is daarom inderdaad duurder, maar als je de prijs afweegt tegenover de werkzaamheden is de prijs eigenlijk nog best laag. In een normale situatie (productie omgeving) ontvangt een boer per kilogram vlees € 1,60. Een dier wordt niet meer als dier behandeld of gezien, maar als opbrengst, winst en een stuk vlees. Begrijpt u nu een klein beetje waarom wij een andere keuze maken?

U begrijpt dat biologisch voor u ook iets betekent. U krijgt namelijk geen hormonen waar u niet om heeft gevraagd. U krijgt ook geen antibiotica, zonder ziek te zijn. U krijgt vlees zoals onze grootouders dat ook aten. Het dier geeft zijn leven, als u dat op waarde schat heeft u een prachtig stukje vlees op tafel staan.

De slager maakt keuzes

De slager koopt technische delen, zoals een flank, achterdeel of nek, en maakt daar zelf de onderdelen van. Er is veel mogelijk in soorten vlees (bijvoorbeeld: hacheevlees, stoofvlees, soepvlees, ribeye, sukadelapjes, gehakt, hamlappen, varkenslappen en sinds kort ook allerlei soorten kalfsvlees waaronder schenkel voor osso buco), maar ook de prijs is gunstiger dan een in gas voorverpakt artikel.

De Kracht van Ambacht is natuurlijk een bedrijf, maar wel een bedrijf met een passie voor goede producten. De Kracht van Ambacht is er zeker voor u. Dat is de reden dat de slager ook gangbare producten maakt, zoals grilworst, paté, vleeswaren, frikadellen en rookworst.

Op de Rockanjese (mijn excuses, ik kom uit Rotterdam) kerstmarkt 14 december zullen we onze niet te versmaden procureurs ook weer op de BBQ bereiden, zodat u een lekker broodje mee kunt nemen of ter plekke op kunt peuzelen.

Zelf eens een groot stuk vlees bereiden? Geloof mij daar zit de uitdaging en dan eet u super lekker, terwijl u rust heeft in de keuken. Procureur is vlees van het varken zonder bot. Het heeft meer dooraderd vet, wat het vlees smakelijker maakt. Het overtollige vet snijdt u na bereiding gewoon weg.

Procureur

Koop een Procureur van ongeveer 1 kg (nootje, de slager kan de kruiden gebruiken die u wenst, geef hem even een seintje hier over) Kruid het vlees zoals u wenst. Slowww cook de procureur in de oven of laat hem vacuüm trekken en leg de procureur 2 uur op 80 graden in water.

Laat de procureur in het water afkoelen. (De slager kan alle voorbereidingen voor u treffen). Dan laat u de procureur in de oven lekker op kleur komen. De procureur is al gaar, maar heeft nog behoefte aan een bruin laagje. Zet de procureur op 200 graden in de oven een half uurtje ongeveer. De buiten laag is gekarameliseerd en het vlees gewoon super zacht en lekker. Nogmaals u kunt het wekelijks vers en kant en klaar bij ons kopen, maar zelf doen heeft zijn charme.

We zien u graag in onze winkel.

Gerdien Bosch
De Kracht van Ambacht

Meer columns van Gerdien.

Mobiele versie afsluiten