Site pictogram Rockanje aan Zee

Column Gerdien Bosch nr. 16

Kinderen Duinhuisjes

Kinderen

Kinderen, maar ook cadeau kinderen (klinkt leuker dan stiefkinderen), kleinkinderen en grote kinderen (mannen meestal), allemaal houden ze van zoete zaligheden.
Hoe houd je het nu ook een beetje gezond?

Al het suiker in onze maaltijden en alles wat we naast de maaltijd nog nuttigen, daar worden de tandjes niet beter van. Suiker vervangers zijn chemisch (bewerkt) en chemisch is over het algemeen iets waar wij niet zo veel mee kunnen of beter nog willen. Chemie hoort erbij, chemie als aantrekkingskracht en als natuurlijk onderdeel van het leven, verder dan dat heb ik chemie er liever niet bij (in het eten dan hè). Chemie zat in onze omgeving.

Wat kan suiker vervangen? Wortelen, jawel van die mooie oranje peentjes of oerwortelen, biet ook lekker zoet en een wortel, ehh zoete aardappel en uien. Het zijn maar voorbeelden. Sommige van deze wortelgroenten of knollen bevatten heel veel natuurlijke suikers. Die moet je er wel uit zien te krijgen.

Een goede methode is roosteren van de wortelgroenten. Als je lang genoeg roostert loopt de siroop vanzelf uit de groente. En ongelooflijk goed zoet. Als je dan toch zoet wilt zijn ook dadels en vijgen super om iets mee te zoeten zonder suiker toe te voegen.

Brownie

Laten we er eens een lekkere brownie mee bakken, zo’n zachte verleidelijk zoete chocolade heerlijkheid. Want worteltaart dat kennen we inmiddels wel en we gebruiken zoete aardappel dus:
2 flinke zoete aardappelen, rooster deze ongeveer 75 minuten op 140 graden, maar je kunt ze ook in stukjes roosteren, gaat iets sneller.

Als dit gebeurd is, voeg dan een stuk of 15 grote dadels liefst Medjool dadels toe en doe alles in de blender.
Doe onderstaande zaken allemaal bij elkaar in een kom en mix alles goed.
80 gram witte amandelen gemalen
100 gram boekweit
100 gram pecan noten voor de bite, hoef niet natuurlijk.
4 eetlepels Rauwe cacao bij voorkeur, maar goede biologische cacao mag ook
3 eetlepes ahorn siroop, prijzig artikel Er zijn meerdere soorten ahornsiroop ga voor A of C keuze. Goede honing mag ook, maar ahorn kan hoge temperaturen goed aan en geeft ook smaak.
Klein beetje zout

Als alles goed is gemixt voeg je de aardappel / dadel mix toe aan de andere mix. Zet alles in een oven die voor is verwarmd op ongeveer 180 gr. Controleer na 20 minuten met een vork of de brownie cake gaar is. De vork moet er bijna droog uitkomen. Laat dan afkoelen en aanvallen maar.

Oh vergeet de kinders niet bij het nuttigen want je hebt ongeveer 10 stevige stukken. Zoals de Engelstaligen zeggen “Live is just better, when we’re all together”. Enjoy

Gerdien Bosch
De Kracht van Ambacht

Mobiele versie afsluiten