Site pictogram Rockanje aan Zee

Column Gerdien Bosch nr.11

de Kracht van Ambacht

Eten als je ziek bent

Vroeger als ik hangerig, verkouden was, of met keelpijn zat, kon je me erg blij maken tomatensoep en een gebakken eitje. Daarnaast ging een dropje er ook altijd goed in. Een hartige eter dus.

Tegenwoordig is deze traditie nog steeds van toepassing, maar ik ben zelden ziek.

Toch hebben wij in onze omgeving best met zieke mensen te maken. Echt zieke mensen, die met hun dieet volop in de beperkingen zitten en dus heel creatief om moeten gaan met hun voeding.
Zelf ben ik meer van voorkomen dan genezen, maar niemand heeft echt alle wijsheid in pacht.

Als je de richtlijnen van diëtisten leest verbaas je jezelf over tegenstrijdigheden en het feit dat er een richtlijn is maar dat de patiënt zelf het dagmenu uit alle informatie moet zien te puzzelen. Wat ik ook altijd vreemd vind, is dat de diëtiste, de dokter en de medicijnen (deels) worden vergoed door uw zorgverzekeraar. Maar dat goede voeding een keuze is, die u zelf dient te betalen. Maar dat is weer een hele ander discussie.

Zieke mensen of liever mensen met een (tijdelijke) beperking hebben andere zaken aan hun hoofd en willen veelal zich focussen op hun welzijn en herstel. Dan zoek je toch een beetje naar gemak en dat gemak is er niet. Of je moet ons weten te vinden, dan zorgen we voor een beetje verlichting en gemak in overleg met u.

Plenty gemak

Er is plenty gemak voor gezonde mensen die op de lange duur ziek kunnen worden van al dat gemaksvoedsel. Suiker om zout en zuur te maskeren, zout om bitter te onderdrukken, extra toegevoegde Enrs (een enummertje is niet altijd slecht)vanwege houdbaarheid, omdat we, net als een hamster graag een voorraadje aanleggen, en ga zo maar door.

Als je logisch nadenkt en het nuchtere Hollandse verstand erbij houdt weten we best wat goed en helemaal niet zo goed voor onszelf is. En wie laat zich de wet nu voorschrijven door een dokter of diëtist als je problemen grotendeels zelf kan voorkomen.

Lekkere Tomatensoep

Een lekkere tomatensoep is zo gepiept
Laurierblad, neem er maar 2: Foelie, 1 stukje voldoet; Kruidnageltje, 2x; Niet te veel zout, je kunt altijd als alles klaar is proeven en toevoegen; Peper;Preitje, Wortel, Ui, bleekselderij
Wat lavas, liefst vers.

Leg de specerijen in een warme pan, laat ze even warm worden. Doe dan de in stukken gesneden ui eerst en later de andere groeten en de lavas erbij. Even laten fruiten allemaal, dan voeg je ongeveer 2 liter water toe. Laat dit prutje even een goed half uur staan. Je bent dan aardig op weg voor een lekkere groenten bouillon. Als de groenten gaar zijn, gooi je alles door een fijne zeef.

Het opgevangen vocht wordt nog even goed doorgekookt, je wilt ook smaak toch? Als de smaak intens genoeg is, voeg je tomaten toe. Volgens het boekje moet je ontvelde tomaten toevoegen, maar ik houd meer van Jamie en gooi hele (rijpe) tomaten in de bouillon, lekker makkelijk en met een staafmixer is alles heel snel fijn. Dan komen er nog wat smaakmakertjes bij.

Rozemarijn, tijm en basilicum doen het altijd goed in een dergelijk soepje. Ook creme fraiche is heerlijk,fris en zacht. Schaam je niet als je de groenten in de zeef ook hebt toegevoegd aan de soep voor dat de staafmixer zijn werk doet.

De soep wordt er niet slechter van en je noemt het dan gewoon een groenten tomatensoepje. Eitje in de pan, en je hebt een (volw)aardige maaltijd in een mum van tijd, met een minimum aan moeite en mogelijk nog een beetje over voor de volgende dag op de flauwe momenten.

Gerdien Bosch
de Kracht van Ambacht

Mobiele versie afsluiten